Μιχάλης Αρφαράς Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954.
1975-1980 Σπουδές στην Κρατική Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών Braunschweig (Αννόβερο, Γερμανία).
1980-1982 Μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή, με παράλληλη ειδίκευση στην έντυπη τέχνη και το animation film. Oλοκλήρωσε τις σπουδές του με τον τίτλο του Meisterschϋler.
1980 Βραβείο χαρακτικής της Κάτω Σαξωνίας.
1980-1983 Βοηθός καθηγητού στα εργαστήρια λιθογραφίας, βαθυτυπίας και τυπογραφίας της ίδιας σχολής.
1982 & 1986 Υποτροφίες της κυβέρνησης της Κάτω Σαξωνίας. 1988 Βραβείο AICA Ευρώπης.
1988-2006 Καθηγητής Ειδικών Μαθημάτων στο Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Hildesheim (Γερμανία).
2000 Κινηματογραφική υποτροφία του Υπουργείου Πολιτισμού της Κάτω Σαξωνίας. 2001 Υποτροφία της Sparkassenstiftung για τη δημιουργία και έκδοση λιθογραφιών στα εργαστήρια χαρακτικής Quensen (Γερμανία).
2006-2022 Πρωτοβάθμιος Καθηγητής του τομέα «Χαρακτική» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
2022- Ομότιμος Καθηγητής τη ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) της Αθήνας. 2009 Έκδοση του πανεπιστημιακού διδακτικού συγγράμματος «ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ & ΕΝΤΥΠΗ ΤΕΧΝΗ» (Εκδόσεις Μεταίχμιο - Αθήνα).
Από το 1979 έχει παρουσιάσει το έργο του με ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς μπιενάλε τέχνης και φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου.
Έργα του βρίσκονται σε πολλές διεθνείς συλλογές.
Κριτής στην κατηγορία "Χρωματική σύνθεση - Σχέδιο"
O Τάκης Μαυρώτας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι Διευθυντής Εικαστικού Προγράµµατος του Ιδρύµατος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Έχει διατελέσει Διευθυντής της Πινακοθήκης Πιερίδη και µέλος των Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, του Ελληνικού Φεστιβάλ, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και της Εθνικής Επιτροπής Χορηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι μέλος της aica τα τελευταία 30 χρόνια. Έχει επιμεληθεί πάνω από εκατόν είκοσι εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες εικαστικά κείμενα σε καταλόγους, εφημερίδες και περιοδικά. Κυκλοφορούν τα βιβλία του «Εικαστικές καταγραφές I: 1985-2005», Εκδόσεις Καστανιώτη, με πρόλογο της Ελένης Αρβελέρ, «Τον λόγο έχει η Τέχνη. Εικαστικές καταγραφές ΙΙ: 2006-2017», Εκδόσεις Πατάκη, με πρόλογο της Κικής Δημουλά και της Ελένης Αρβελέρ και «ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ Ι 50 ΟΜΙΛΙΕΣ», Εκδόσεις Μέλισσα, το οποίο προλογίζουν η Ελένη Αρβελέρ, ο Γιάννης Παρμακέλης και ο Κώστας Τσόκλης μεταξύ των άλλων.
H Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε με το οίκοθεν βραβείο της B΄ Τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών το 2023.
Κριτής στην κατηγορία "Χρωματική σύνθεση - Σχέδιο"
Η Βάνα Ξένου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Πραγματοποίησε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (1968-1973) και ακολούθως απ’ το 1973 έως το 1974 στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs, στο Παρίσι και τέλος απ’ το 1974 έως το 1978 στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, στο Παρίσι. Είναι oμότιμη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Αρχιτεκτόνων (1980-2016). Το 1992-1993, δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στην École Nationale Supérieure des Beaux-Αrts. Το 1979 τιμήθηκε µε το βραβείο της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραµµάτων. Το 2008 υποψήφια από την Ελλάδα για την ανάδειξη της «Γυναίκας της Ευρώπης». Παρασηµοφορήθηκε το 2014 από το γαλλικό κράτος, µε τον τίτλο, ‘Officier dans l’ordre des Palmes Académiques’.
Κριτής στην κατηγορία "Χρωματική σύνθεση - Σχέδιο"
H Μάρια Μπαχά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και Θεατρικό Κοστούμι στο College of Art του Εδιμβούργου.
Έχει γράψει και εικονογραφήσει το βιβλίο Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό, το πρώτο της λογοτεχνικό κείμενο.
Επίσης, έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, έχει εικονογραφήσει βιβλία για παιδιά και εφήβους, έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης.
Κριτής στην κατηγορία "Χρωματική σύνθεση - Σχέδιο"
Ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης είναι ένας από τους κορυφαίους ανερχόμενους αρχιμουσικούς της γενιάς του, με διεθνή παρουσία στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο. Το 2024 κέρδισε το Α’ βραβείο και το βραβείο της Ορχήστρας στον Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης του Τόκιο.
Διετέλεσε "Conductor in Residence" της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ισλανδίας και υπηρέτησε ως Βοηθός Αρχιμουσικός στις ορχήστρες της Φινλανδικής και Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Orchestre Philharmonique de Radio France, η Staatskapelle Weimar, η Russian National Orchestra, οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διευθύνει παραγωγές όπερας στο Βασιλικό Θέατρο της Μαδρίτης.
Σπούδασε στην École Normale de Musique στο Παρίσι, το Jacobs School of Music στις ΗΠΑ και την Ακαδημία Sibelius.
Από το 2016, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ραγδαία αναπτυσσόμενου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων.
Πέραν από τη μουσική, είναι και ενεργός πιλότος.
Κριτής στην κατηγορία "Μελοποιημένος στίχος - Οργανική σύνθεση"
Ο Γιώργος Οικονόμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Π.Σ. Α.Π.Θ. Ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού, από το 2005. Κατέχει, επαγγελματική εμπειρία στην μελέτη κτηριακών έργων, στις αποκαταστάσεις κτηρίων και στις αναπλάσεις ημιαστικών – αστικών δημόσιων υπαίθριων χώρων. Συγχρόνως, έχει εμπειρία στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων, στον σχεδιασμό κατασκευαστικών λεπτομερειών, στην επίβλεψη οικοδομικών εργασιών και οικοδομικών έργων. Είναι μέλος του Τ.Ε.Ε., του Σ.Α.Δ.Α.Σ. – Π.Ε.Α. και του Σ.Α.Θ.
Έχει κυκλοφορήσει τέσσερεις προσωπικούς δίσκους με δικά του τραγούδια, τα οποία παρουσιάζει ζωντανά μέχρι και σήμερα σε μουσικές σκηνές της χώρας. Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και για τον κινηματογράφο. Έχει ανεβάσει δύο ανεξάρτητες μουσικές παραστάσεις για θέατρο. Είναι συγγραφέας των αστυνομικών μυθιστορημάτων: Χωρίς Πάγο (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2018) και «Ο παπαγάλος πέταξε» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2020). Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στον Rock Radio 104.7 της Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Ανδριάνα Λίμπα με την οποία έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Νικήτα.
Κριτής στην κατηγορία "Μελοποιημένος στίχος - Οργανική σύνθεση"
Ο Φοίβος Οικονομίδης γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας, απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και του τμήματος Σεναριογραφίας του London Film School. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Βορράς» (Εστία, 2020) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2021. Από τις εκδόσεις Εστία κυκλοφορούν επίσης η ποιητική του συλλογή «Ένα Εκατομμύριο Μέρες Ύπνος» (2022) και το νέο του μυθιστόρημα «γιακαράντες» (2024). Κείμενα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο και online (TO BHMA, TA NEA, Καθημερινή, LIFO, Elle, Athens Voice, Κ, Χάρτης, Φρεαρ). Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος, με δημοσιεύσεις στο Lürzer’s Archive και βραβεύσεις στα Ermis Awards. Εργάζεται ως σεναριογράφος.
Κριτής στην κατηγορία "Διήγημα"
Ο Αντώνης Φωστιέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι.
Από το 1971 μέχρι σήμερα δημοσίευσε δέκα ποιητικές συλλογές, τους συγκεντρωτικούς τόμους Ποίηση 1970-2005 και Άπαντα Τα Ποιήματα 1970-2020, καθώς και δύο Επιλογές ποιημάτων του με πρωτότυπη εικονογράφηση Αλέκου Φασιανού και Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Τριανταδύο μεταφράσεις βιβλίων του έχουν κυκλοφορήσει από έγκυρους εκδοτικούς οίκους στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Αλβανία, Κροατία, Σερβία, Ρουμανία, Η.Π.Α., Καναδά, Αργεντινή).
Ποίησή του περιλαμβάνεται στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Λυκείου.
Έχει μεταφράσει τις Συμβουλές σ’ ένα νέο ποιητή του Μαξ Ζακόμπ.
Εκδότης και διευθυντής του περιοδικού Η Νέα Ποίηση, συνδιευθυντής της ετήσιας έκδοσης Ποίηση, συνεκδότης και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Η Λέξη.
Του έχουν απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, το Βραβείο Βρεττάκου του Δήμου Αθηναίων, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω και, για το σύνολο του έργου του, το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών.
Κριτής στην κατηγορία "Ποίημα"