Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, διαδικτυακά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Η εκδήλωση, που παρακολούθησαν μαθητές όλων των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων (Ψυχικού, Εκάλης, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ιωαννίνων) άνοιξε με την εισαγωγική τοποθέτηση τής φιλολόγου του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Μαρίας Μπουζινέλου, η οποία αναφέρθηκε, με αφορμή το θέμα τού φετινού διαγωνισμού, στη συγκίνηση και το δέος που νιώθει κάθε ενήλικος μπροστά στα «απαραίτητα» των εφήβων: πρώτοι έρωτες, τρέλα, ομορφιά, δεσμοί, τρυφερά φιλιά και φιλιά σκληρά τού πατέρα που πάει να πολεμήσει, ανέγγιχτα από τον άνθρωπο φυσικά τοπία, πόλεμος, φίλοι, στιγμές και πολλά άλλα.
Το πρώτο μέρος τής εκδήλωσης αφιερώθηκε στη βράβευση των παιδιών. Τα βραβεία ανακοινώθηκαν από τον κ. Γιάννη Χριστόπουλο, Συντονιστή φιλολογικών μαθημάτων Λυκείου. Ακολούθησε η παρουσίαση τής ταινίας, των μουσικών έργων και η ανάγνωση των ποιημάτων και διηγημάτων που βραβεύτηκαν από την ηθοποιό κ. Ελίνα Παπαθεοδώρου.
Στη συνέχεια τα μέλη τής κριτικής επιτροπής Γιάννης Μετζικώφ, Ισίδωρος Ζουργός, Μυρσίνη Γκανά, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Ιωσήφ Παπαδάτος, Στάθης Σούλης, Πάρις Δόμαλης και η ηθοποιός Ελίνα Παπαθεοδώρου συνομίλησαν με τους μαθητές.
«Ευρυχωρία τής ύπαρξης»
Στη συζήτηση που συντόνισε ο σκηνογράφος-ζωγράφος κ. Γιάννης Μετζικώφ, οι προσκεκλημένοι τόνισαν τη σημασία που έχει η ενασχόληση με την τέχνη για τους νέους, ειδικά σε μια εποχή σαν τη σημερινή. Μέσα στην κρίση τής πανδημίας, στον τρόμο τού πολέμου, τον φόβο μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον, η τέχνη προσφέρει μια «ευρυχωρία τής ύπαρξης», «ένα παράθυρο στο φως» και «ένα καταφύγιο» για όλη τη ζωή, ακόμα και αν η ενασχόληση με αυτή δεν είναι επαγγελματική. Ακόμα πάντως και σε ζοφερό ή δυσοίωνο σκηνικό, με το πείσμα και το πάθος του ο καλλιτέχνης μπορεί να γεννήσει σπουδαία έργα. Στο πλαίσιο τής συζήτησης, οι καλεσμένοι τόνισαν επίσης στα παιδιά ότι η επαφή με την τέχνη είναι απελευθερωτική, γιατί μέσα από αυτή αποκαθηλώνονται οι «ταμπέλες», υποχωρούν τα στερεότυπα και οι νέοι μαθαίνουν να αγωνίζονται «ακόμα και γι’ αυτό που τους λένε πως δεν μπορούν να καταφέρουν». Στο τέλος τής συζήτησης οι καλεσμένοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την απόφαση των μαθητών μας να εκφραστούν μέσω τής τέχνης, κυρίως όμως για την αθώα αλλά ταυτόχρονα διεισδυτική ματιά τους στην ανθρώπινη ψυχή.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες της Επόπτριας των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Παπαπέτρου-Μουρσελά που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους μαθητές μας γι’ αυτό το διαρκές ταξίδι προς την ελπίδα που προσφέρει πάντα η νεανική τους έμπνευση και η δημιουργική τους φαντασία.