Απονομή βραβείων 9ου Διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος

 

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού οι μαθητές των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων παρακολούθησαν την εκδήλωση βράβευσης του 9ου Διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος, στο πλαίσιο των Αγώνων Λόγου και Τένχης. Η εκδήλωση που παρουσίασε η φιλόλογος του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, Μαρία Μπουζινέλου, ξεκίνησε με την ομιλία του φιλολόγου του Β΄ Αρσάκειου-Τοσίτσειου Γυμνασίου Εκάλης κ. Γιάννη Βογιατζή ο οποίος έκανε μια δική του προσπάθεια να παντρέψει τη μαγεία της τέχνης με τη μαγεία αλλά και τις δυσκολίες της διδασκαλίας της τονίζοντας ότι όλοι μπορούμε, με τα λίγα και δυσεύρετα «αντικλείδια», να «ξεκλειδώσουμε» την πόρτα της ποίησης.

Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργα των συμμαθητών τους που βραβεύτηκαν και τα οποία προσέγγισαν και απέδωσαν μοναδικά οι ηθοποιοί Μάνια Παπαδημητρίου και Ανδρέας Μαυραγάνης. Οι λογοτέχνες Μάριος Μιχαηλίδης και Δημοσθένης Παπαμάρκος, καθώς και ο απόφοιτος των Αρσακείων Σχολείων δοκιμιογράφος Γιάννης Κτενάς οδήγησαν τα παιδιά στον μυστικό κόσμο της λογοτεχνίας, τον τόσο απροσπέλαστο αλλά συνάμα και τόσο ελκυστικό για τις εφηβικές ψυχές.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν αποκαλυπτική ως προς τις ανησυχίες των παιδιών σχετικά με θέματα όπως η έμπνευση, η στρατευμένη τέχνη, η σχέση της ποίησης, της πεζογραφίας και του πολιτισμού γενικότερα με τη σύγχρονη ζωή, οι κραδασμοί που μπορεί η τέχνη να προκαλεί στις ανθρώπινες σχέσεις και πολλά άλλα, που καταιγιστικά εξέφρασαν στους λογοτέχνες.

Ο θαυμασμός των μαθητών για όσους βραβεύτηκαν ήταν μεγάλος. Ακόμα μεγαλύτερος όμως ήταν ο θαυμασμός των ποιητών και των πεζογράφων για τα ταλέντο όσων συμμετείχαν στον διαγωνισμό αλλά και για την ωριμότητα και το ανήσυχο πνεύμα όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση. Ήταν σαφές για όλους πως οι σημερινοί νέοι εξακολουθούν να γεμίζουν αισιοδοξία όλους εμάς με τη φαντασία τους, τον αυθορμητισμό τους, το πηγαίο και πάθος τους για τους ανθρώπους, τη φιλία, τον έρωτα. Αυτοί οι έφηβοι λοιπόν δίνουν σ΄ εμάς τους μεγαλύτερους ένα μάθημα, πως η λογοτεχνία μπορεί να προσφέρει την πιο βαθιά επίγνωση του τι μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος, καθώς, στην προσπάθειά του να νικήσει τον φόβο, τη λήθη, τον χρόνο και τη φθορά ή την απώλεια, πιάνει το μολύβι και γράφει…